Insekty są szkodnikami, które atakują szczególnie przemysł spożywczy, a ich zwalczanie przy pomocy dezynsekcji jest kluczowe dla bezpieczeństwa.
DEZYNSEKCJA
SPI - owady magazynowanej żywności
Owady występujące w magazynowanej żywności (przemysł spożywczy) to specyficzna grupa szkodników, ponieważ spędzają większość swojego życia, wliczając rozwój w wybranym przez siebie rodzaju żywności. Zatem jedynie inspekcje i wczesne ich wykrycie mogą zapobiec ich występowaniu.
Poszczególne gatunki szkodników SPI przeważnie atakują konkretne typy produktów.
Fasola, groch i inne rośliny strączkowe | Chrząszcze Strąkowcowate |
Kawa, kakao | Rozkruszek mączny, Spichrzel orzechowiec, Ćmy magazynowe |
Ser | Roztocza, Chrząszcze skórnikowate, Naścierwek |
Suszone owoce | Omacnica spichrzanka, Spichrzel orzechowiec, Chrząszcz tytoniowy, Przykrótek półskrzydły, Roztocza |
Suszone warzywa | Omacnica spichrzanka i inne różnorodne szkodniki |
Mąka zmielona, produkty zbożowe | Mączne chrząszcze, Mklik mączny, Omacnica spichrzanka, Chrząszcze ukrywkowate, Rozpłaszczek rdzawy, roztocza |
Ziarna zbóż | Wołek ryżowy, Wołek zbożowy, Kapturnik zbożowiec, Spichrzel surynamski, Chrząszcze ukrywkowate, Trojszyki, Omacnica spichrzanka, roztocza |
Makarony | Wołek zbożowy, Wołek ryżowy |
Orzechy, wyroby cukiernicze | Omacnica spichrzanka, Spichrzel orzechowiec, roztocza |
Materiały zwierzęce | Chrząszcze tęgopokrywowe, Mole, Ćmy grzebiące |
Karaczany - Dezynsekcja
Na całym świecie istnieje ponad 4000 gatunków karaczanów, jednak nie wszystkie uważane są za szkodniki. Karaczany są wszystkożerne i żywią się szeroko pojętą materią organiczną.
![]()
Karaczany zanieczyszczają środowisko odchodami, przeżutym pożywieniem i skażają produkty swoim charakterystycznym zapachem. Mogą skażać żywność również w wyniku przemieszczania się z brudnych przestrzeni na żywność, roznosząc tym samym rozmaite zarazki.
Do najczęściej występujących gatunków zalicza się Blatta orientalis potocznie zwanego karaluchem i Blattella germanica zwany prusakiem.
Muchy
Lista zarazków chorobotwórczych przenoszonych przez muchy jest bardzo długa, wywołują one m.in. czerwonkę, choroby układu pokarmowego, gruźlicę i wiele innych groźnych dla zdrowia chorób.
![]()
Muchy są bardzo mobilnymi szkodnikami, zdolnymi do przemieszczania się z brudnych powierzchni na pożywienie, przenosząc w ten sposób na swoim ciele szeroki zakres organizmów chorobotwórczych. To właśnie zarazki przenoszone przez muchy czynią je jednymi z najbardziej niebezpiecznych szkodników
Muchy składają jaja w miejscach gdzie nie zabraknie pożywienia dla larw i w zależności od gatunku może to być mięso, owoce i inne produkty żywnościowe.
To co sprawia, że muchy są wyjątkowo groźne dla człowieka to fakt, że występują one zarówno w środowisku zanieczyszczonym (wysypiska śmieci, oczyszczalnie ścieków), jak i domowym, a zdolność latania pozwala im się szybko przemieszczać się z miejsca na miejsce, tym samym przenosić groźne dla zdrowia zarazki.
Mrówki ( dezynsekcja )
Mrówki uważane są za bardzo pracowite stworzenia żyjące w zorganizowanej społeczności, w której każda z nich odgrywa przypisaną sobie rolę, przyczyniając się do właściwego funkcjonowania całego mrowiska. Dziko żyjące mrówki np. w lasach uważane są za pożyteczne gdyż eliminują larwy wielu gatunków szkodników.
Mrówki często przedostają się do kuchni i miejsc, w których produkowana i przetwarzana jest żywność, a co za tym idzie istnieje ryzyko skażenia tejże żywności przez ich ciała. Żywność zawierająca mrówki musi być zniszczona w celu zapobiegnięcia skażenia innych pokarmów. Te i wiele innych czynników mogą doprowadzić do utraty reputacji przez firmę oraz strat finansowych.
Metody zwalczania insektów
W przypadku insektów pułapki mechaniczne rzadko można uznać za narzędzia zwalczania owadów. Jedynymi skutecznymi nie chemicznymi pułapkami są lampy owadobójcze oraz lepy. Należy dodać, że działają one tylko na owady latające: najczęściej muchy i komary.
W związku z tym że stosowanie pestycydów w przemyśle spożywczym stwarza zagrożenie skażenia żywności, należy je stosować tylko w razie konieczności i tylko przez wykwalifikowany personel firmy specjalizującej się w DDD.
Insektycydy, akarycydy
Środki chemiczne zwalczające insekty klasyfikowane są pod względem trybu działania na:
- układ nerwowy
- wytwarzanie energii
- wytwarzanie naskórka
- układ hormonalny
- równowagę wodną
Przynęty insektycydowe cechują się bardzo niską toksycznością dla ssaków, co oznacza, że są bezpieczniejsze w miejscach gdzie znajdują się ludzie i pożyteczne organizmy.
Typowe formulacje insektycydów
- proszki zwilżane, proszki do sporządzania zawiesiny,
- koncentraty stężone,
- zamgławianie techniką ULV
- zadymianie
- przynęty i trutki
Metody stosowania
- opryskiwanie (szczeliny, szpary, kryjówki)
- opylanie (piwnice, poddasza)
- fumigacja / gazowanie (owady latające)
- przynęty / trutki (karaczany, mrówki)
Tagi: dezynsekcja Olsztyn, zwalczanie insektów, dezynsekcja warszawa, oprysk na robaka, odkomarzanie, tępienie owadów, dezynsekcja gazowa, gazowanie pluskiew
Data Publikacji: 2013-05-24 14:03:00, Insektpol,